Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι επικεντρωμένο στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, μετά την αλλαγή πορείας της Τουρκίας προς τη Δύση μετά την άρση του βέτο για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και τη θερμή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν.

Η Αθήνα ήδη αντιλαμβάνεται θετικά τις εξελίξεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσω των δηλώσεών του, αναφέρθηκε σε μια θετική ατμόσφαιρα και σε μια ευκαιρία για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός “οδικού χάρτη” για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

“Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε υπό ένταση”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, αλλά υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με πνεύμα καλής γειτονίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά το ζήτημα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πριν από 4 χρόνια η γειτονική χώρα θα είχε λάβει 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35, χωρίς περιορισμούς, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου όσον αφορά την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών, τύπου F-16.

Σημειώνεται ότι στη Βίλνιους θα πραγματοποιηθούν επίσης ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, έχοντας επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τις “διαπραγματεύσεις” και τα “παζάρια” προκειμένου να συμφωνήσει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας, προσπαθεί να αξιοποιήσει και επικοινωνιακά την εξέλιξη.

Exit mobile version