Γαλλία: 130.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την ημέρα της Βαστίλης

Γαλλία: 130.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την ημέρα της Βαστίλης

Η γαλλική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 130.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης ενόψει της εορτής της Βαστίλης, της εθνικής εορτής της Γαλλίας, λόγω ανησυχιών για πιθανή έξαρση νέων επεισοδίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα χθες, Τετάρτη 12.7.2023. Σήμερα και αύριο, περίπου 45.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο Παρίσι. Έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις ταχείας επέμβασης, ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα λεωφορεία και τα τραμ θα διακόψουν τα δρομολόγιά τους στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) και τις δύο ημέρες. Ωστόσο, το μετρό και ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσουν κανονικά.

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μ. από έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 27 Ιουνίου προκάλεσε επεισόδια που εκδηλώνονταν για συνεχόμενες νύχτες, με κτίρια να γίνονται στόχος πυροβολισμών, καθώς και καταστροφές και λεηλασίες δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και καταστημάτων σε πολλές πόλεις.

Οι ταραχές έχουν ήδη υποχωρήσει, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί για τον κίνδυνο επανάληψής τους την ημέρα της Βαστίλης.

Ήδη έχει επιβληθεί απαγόρευση της πώλησης και χρήσης πυροτεχνημάτων σε εθνική κλίμακα, ενώ πολλοί δήμοι ακύρωσαν για λόγους ασφαλείας τις εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων. Ο κ. Μακρόν δεν θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή τηλεοπτική ομιλία που συνήθως απευθύνεται στον γαλλικό λαό κατά τη διάρκεια της εορτής. Η απόφαση αυτή έγινε με σκοπό να αποφευχθεί η ενθάρρυνση πιθανών επεισοδίων και της αναζωπύρωσης των ταραχών.

Exit mobile version