Γαλλία: Τρεις έφηβοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 72χρονο – Τους ζήτησε να κάνουν ησυχία

Γαλλία: Τρεις έφηβοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 72χρονο - Τους ζήτησε να κάνουν ησυχία

Η γαλλική κοινωνία και η κυβέρνηση συγκλονίστηκαν μετά τον άγριο θάνατο ενός ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από νεαρούς όταν τους ζήτησε να κάνουν ησυχία.

Ο Φιλίπ Ματό, ένας 72χρονος συνταξιούχος, δέχθηκε την επίθεση τη νύχτα της 5ης προς την 6η Ιουλίου έξω από το σπίτι του στη μικρή κοινότητα Βιε-Κοντέ στη βόρεια Γαλλία. Τελικά υπέκυψε στα τραύματά του την Τρίτη 11.7.2023.

Οι τρεις νέοι, ηλικίας 14, 17 και 18 ετών, όλοι με καθαρό ποινικό μητρώο, συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα της επίθεσης.

Ο 17χρονος, ο οποίος θεωρείται ο κύριος ύποπτος, φέρεται να επιτέθηκε “με μπουνιές και κλωτσιές” στον Ματό, ο οποίος ήταν ήδη πεσμένος στο έδαφος μετά από ένα πρώτο χτύπημα στο πρόσωπο, σύμφωνα με την εισαγγελέα. Ο νεαρός κατηγορείται για πρόθεση ανθρωποκτονίας και τέθηκε υπό κράτηση.

Οι δύο φίλοι του κατηγορούνται ότι δεν παρεμπόδισαν την επίθεση και δεν παρείχαν βοήθεια σε κάποιον που βρισκόταν σε κίνδυνο, και αυτές οι κατηγορίες μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών.

Οι τρεις νεαροί ζουν με τους γονείς τους σε μια κοινότητα κοντά στο Βιε-Κοντέ και φαίνεται ότι έχουν εκφράσει την μετάνοια τους για το έγκλημα. Αναφέρουν ότι ο 72χρονος τους έκανε παρατηρήσεις από το παράθυρό του να αποχωρήσουν από την περιοχή λόγω του θορύβου και στη συνέχεια βγήκε στον δρόμο γύρω στις 23:00. Ακολούθησε μια “διαμάχη” ανάμεσά τους, σύμφωνα πάντα με τους νέους, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες. Ένας οδηγός που περνούσε από το σημείο είδε το θύμα να είναι πεσμένο στο έδαφος και κάλεσε την ασθενοφόρο γύρω στις 00:20 το βράδυ εκείνης της ημέρας.

Όλος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το έγκλημα, καθώς η χώρα βρίσκεται ακόμα υπό την σκιά των επεισοδίων και των ταραχών που ακολούθησαν τον θάνατο ενός 17χρονου, ο οποίος δέχθηκε πυρά από έναν αστυνομικό στα τέλη του Ιουνίου, κοντά στο Παρίσι.

Ο θάνατος του 72χρονου μαρτυρά “τη βία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν. “Αυτή η τραγωδία δεν θα παραμείνει ατιμώρητη”, υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, περιγράφοντας την ως “μια επίθεση ανείπωτης βίας”.

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν, κατήγγειλε “την πλήρη έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή”, ενώ ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, μίλησε για “αποτρόπαιο λιντσάρισμα” και το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρθηκε σε “βάρβαρη πράξη”.

Exit mobile version