Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία – Ιδρύεται έφιππη αστυνομία

Καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία - Ιδρύεται έφιππη αστυνομία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα θα καταργηθεί και οι 1060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των πανεπιστημίων θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς. Αυτή η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός επεσήμανε επίσης την πρόθεση για αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών και των περιπολιών στους δρόμους από τον Σεπτέμβριο.

Προηγουμένως, ο κ. Μηταράκης είχε δηλώσει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία χρειάζεται αναθεώρηση και ότι τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας τους, ενώ ο ρόλος της αστυνομίας πρέπει να περιορίζεται στην παρέμβαση σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι από το 2024 θα δημιουργηθεί μια αστυνομική μονάδα με άλογα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία θα απαρτίζεται από έξι άλογα και δέκα αστυνομικούς αναβάτες. Αυτή η μονάδα θα λειτουργεί σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα εκτελεί καθήκοντα περιπολίας.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της υπογραφής απόφασης που θεσπίζει τη λειτουργία της νέας αστυνομικής μονάδας, η οποία θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Exit mobile version