ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους με λεία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους με λεία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), αποκαλύφθηκε και εξαρθρώθηκε μια εγκληματική ομάδα που είχε αποσπάσει άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ από κλοπές και απάτες. Τα μέλη της ομάδας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένους, εκμεταλλευόμενα την εμπιστοσύνη τους.

Η ομάδα ενέργεια σύμφωνα με το εξής σενάριο: Πλησιάζοντας ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες στους δρόμους, παρίσταναν είτε λογιστές, είτε φιλικά άτομα ή άτομα που έπαιζαν τον ρόλο απεσταλμένων συγγενών. Με διάφορους τρόπους πείθαναν τα θύματα να τους παραδώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, που αποκτούσαν κατά την περίπτωση είτε από τα σπίτια τους, είτε από τράπεζες όπου τα είχαν μεταφέρει.

Τα μέλη της ομάδας παρουσίαζαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορα τέχνασματα για να αποσπάσουν κάθε αμφιβολία από τα θύματα. Για παράδειγμα, προσποιούνταν τηλεφωνικές συνομιλίες με γνωστά πρόσωπα των θυμάτων για να τους πείσουν για την αξιοπιστία τους. Ακόμη, σε ορισμένες περιπτώσεις παραδίδαν το τηλέφωνο στα θύματα ώστε να μιλήσουν με τον υποτιθέμενο γνωστό τους, ενώ ένας από τους συνεργούς τους αναλάμβανε τον ρόλο του προσώπου που θα μιλούσε στο τηλέφωνο.

Τα μέλη της ομάδας αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης εγκληματικής ομάδας, της παροχής κινητών μέσων για απάτες, της διάπραξης συνεχόμενων κλοπών και ληστειών με συνολικό οφέλος άνω των 120.000 ευρώ, της πλαστογραφίας και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Η επιχείρηση που πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ οδήγησε στη σύλληψη 12 μελών της ομάδας στη Ζέφυρο και τις Αχαρνές, καθώς και 4 μελών στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, στην έρευνα περιλαμβάνονται ακόμα 11 μέλη, που έχουν ταυτοποιηθεί.

Exit mobile version