Ερντογάν: 0 Πούτιν συμφώνησε για νέα παράταση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ερντογάν: 0 Πούτιν συμφώνησε για νέα παράταση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έληγε την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο και συμφώνησαν να παρατείνουν τον “διάδρομο” για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εκφράζει ελπίδες ότι με κοινές προσπάθειες με τη Ρωσία θα εξασφαλίσουν την επέκταση αυτού του διαδρόμου.

Η συμφωνία, στην οποία είχε διαμεσολαβήσει ο Ερντογάν, υπογράφηκε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Επέτρεπε στην Ουκρανία να μεταφέρει πάνω από 32 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία αυτή είναι σημαντική για τη διατήρηση του διαδρόμου μεταφοράς σιτηρών, καθώς διαφορετικά, εάν αυτοί οι δρόμοι κλείσουν ξανά με απόφαση της Ρωσίας, οι τιμές των τροφίμων ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, επιδεινώνοντας την κρίση της επισιτιστικής έλλειψης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Exit mobile version