Τουρκία: Η κυβέρνηση τριπλασίασε τον φόρο στα καύσιμα

Τουρκία: Η κυβέρνηση τριπλασίασε τον φόρο στα καύσιμα

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προχώρησε σε σημαντική αύξηση των φόρων στη βενζίνη και το ντίζελ, προσπαθώντας να κλείσει τις τρύπες στον προϋπολογισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων κατά περίπου 20%. Η αύξηση αυτή συμβαίνει σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι ήδη πολύ υψηλός.

Η κατάσταση του προϋπολογισμού της Τουρκίας είναι ζοφερή, με το δημόσιο έλλειμμα να αυξάνεται σημαντικά και την οικονομία να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ο σεισμός που συνέβη πέρυσι, σε συνδυασμό με τα δαπανηρά προγράμματα που συνδέθηκαν με τις προεδρικές εκλογές, έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την ετήσια αύξηση να ανακοινώνεται στο 38,21% από την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, ορισμένα ανεξάρτητα ινστιτούτα υπολογίζουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, με το ENAG να εκτιμά την ετήσια αύξηση στο 108,58%.

Η ενέργεια της κυβέρνησης να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα, με συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές, συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Επιπλέον, η αύξηση αυτή δημιούργησε νέο χαμηλό ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.

Exit mobile version