Ρωσία: «Παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ρωσία: «Παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη λήξη της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανένταξης στη συμφωνία μόνο εάν δει συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων παραμένουν. Η συμφωνία είχε ως στόχο την ανακούφιση από τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να αποκαλεί την κίνηση της Ρωσίας “κυνική” και να δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επισιτιστική ασφάλεια των φτωχών χωρών. Επιπλέον, η Γερμανία απηύθυνε έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει την παράταση της συμφωνίας, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στον τομέα των εξαγωγών σιτηρών.

Exit mobile version