Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Η επεξεργασία του νομοθετήματος αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τις διατάξεις του ν.4648/2019 σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από εκλογείς που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς καταργούνται τα υφιστάμενα κριτήρια και δικαιολογητικά. Η αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης εγγραφής αποφασίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο αυτό, το πρώτο που κατατίθεται από την παρούσα Κυβέρνηση, καταργεί όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου από Έλληνες πολίτες που είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι είναι ιστορική ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη όλων των βουλευτών να καταργήσουν όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σεβόμενοι τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται.

Exit mobile version