Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι» σε επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας

Ευρωκοινοβούλιο: «Όχι» σε επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα υποδηλώνοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες. Το Κοινοβούλιο αξιολογεί το ενδιαφέρον του για το πρόσφατο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά προειδοποιεί ότι αυτό δεν θα συμβεί μέσω γεωπολιτικών παζαριών.

Η έκθεση που ετοίμασε ο ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ αναφέρει ότι, εκτός αν υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, τηη Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα αδιέξοδη κατάσταση και να εξετάσουν νέους πιθανούς τρόπους συνεργασίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αμοιβαία ελκυστικό.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και καταδικάζει ό,τι ξεπερνά αυτό το πλαίσιο λύσης.

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη, αλλά πρέπει να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς νόμους, αρχές και υποχρεώσεις.

Η έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Σεπτεμβρίου.

Exit mobile version