Μηταράκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Μηταράκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, διέψευσε τις δηλώσεις που κυκλοφόρησαν σχετικά με την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τονίζοντας ότι ο θεσμός αυτός δεν θα καταργηθεί. Αντίθετα, ανέφερε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα διαδραματίσει έναν επικουρικό ρόλο και θα συνεργαστεί στενά με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι οι αστυνομικοί της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή ασφάλεια στα πανεπιστήμια, δίνοντας έμφαση στην προστασία της πανεπιστημιακής ελευθερίας.

Ο υπουργός απάντησε σε μια σχετική ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλο Χρηστίδη και εξήγησε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα παραμείνει εντός των πανεπιστημίων, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να συνεργάζεται αρμονικά με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει αποτύχει ως θεσμός και δεν έχει γίνει καμία ανατροπή στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέπεται καμία νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργησή της.

Ο κ. Μηταράκης παρείχε αριθμητικά στοιχεία για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αναφέροντας ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών κόστισε 80.000 ευρώ, ο εξοπλισμός τους ανήλθε στα 814.000 ευρώ και οι μισθοδοσίες των 985 αστυνομικών ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν 958 αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι οποίοι έχουν ανατεθεί με καθήκοντα προστασίας των εγκαταστάσεων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτελεί ένα παράδειγμα αποτυχίας και έλλειψης συνέπειας ανάμεσα σε λόγια και πράξεις. Επεσήμανε το πρωτοφανές χάος που προέκυψε από τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποτέλεσε μια ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης που αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Exit mobile version