Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής Ιταλία και Γαλλία λόγω του καύσωνα

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής Ιταλία και Γαλλία λόγω του καύσωνα

Ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα έντονο κύμα καύσωνα, με την Ελλάδα, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία να αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες και ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Στην Ιταλία, 18 πόλεις θα παραμείνουν σε ύψιστη επιφυλακή λόγω του κύματος καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα. Οι περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονη ζέστη, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο τμήμα της χώρας αναμένεται να υποχωρήσουν.

Το ιταλικό υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Έχει σημασία να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο στις περιοχές του Μπάρι, της Φλωρεντίας, της Κατάνης στη Σικελία, του Ρήγιο της Καλαβρίας και της Ρώμης.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις επισημαίνουν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία, που ανέρχεται στους 42 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να καταγραφεί στη Σαρδηνία, ενώ σήμερα ο υδράργυρος έφτασε στους 47,7 βαθμούς.

Η αυξημένη θερμοκρασία έχει ήδη οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό ασθενών που αναζητούν ιατρική βοήθεια, με το 25% των περιστατικών να συνδέονται με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν καταγράψει αύξηση των εισαγωγών ασθενών κατά περίπου 20%. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει επίσης σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή για παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την προστασία από τη ζέστη και τη δυνατότητα έκτακτης ανάγκης.

Κινητοποίηση και στη Γαλλία, καθώς η περιοχή της Μπους-ντι-Ρον, η Μασσαλία και άλλα επτά διαμερίσματα της νότιας Γαλλίας βρίσκονται υπό την επίδραση του καύσωνα. Οι κατοίκοι αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες και επιβάλλονται προληπτικά μέτρα.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, ανακοίνωσε ότι η είσοδος στις δημοτικές πισίνες θα παραμείνει δωρεάν “μέχρι το τέλος του κύματος του καύσωνα”, προσφέροντας έναν χώρο δροσιάς και ανακούφισης για τους πολίτες. Παράλληλα, η φιλανθρωπική οργάνωση “Εμαούς” θα διανέμει παγούρια με κρύο νερό στους αστέγους της πόλης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει ο καύσωνας στην υγεία τους.

Στην περιοχή της Βαρ στα ανατολικά της Μπους-ντι-Ρον, οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε δύο δάση λόγω του “σοβαρού κινδύνου” πυρκαγιάς. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως και τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Στην πόλη Ερό, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα, μια αίθουσα του δήμου του Μονπελιέ έχει ανοίξει για να παρέχει καταφύγιο και δροσιά στους άστεγους της πόλης, θεωρούμενους από τους πλέον ευάλωτους. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις ακραίες θερμοκρασίες και να προσφέρει έναν ασφαλή και δροσερό χώρο για ανακούφιση.

Exit mobile version