Σερβία: Έντονη δυσαρέσκεια με την Τουρκία που αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη στο Κόσοβο

Σερβία: Έντονη δυσαρέσκεια με την Τουρκία που αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη στο Κόσοβο

Η προμήθεια εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου από την Τουρκία έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 1999, η οποία απαγορεύει την παροχή πολεμικού υλικού στο Κόσοβο.

Στις 16 Ιουλίου, η Τουρκία παρέδωσε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2 στο Κόσοβο. Η κυβέρνηση της Πρίστινας ανακοίνωσε ότι αυτά τα αεροσκάφη αγοράστηκαν από την Τουρκία, ενώ το σερβικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δωρεά. Ο υπουργός Μίλος Βούτσεβιτς ανέφερε σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση ότι η Άγκυρα εξοπλίζει συνεχώς το Κόσοβο, προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί στο Κόσοβο έχουν λάβει και άλλα οπλικά συστήματα από την Τουρκία, όπως σύγχρονους αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων και ολοκληρωμένα όπλα, τα οποία δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Η Σερβία έχει προειδοποιήσει δια της διπλωματικής οδού την Τουρκία, ότι θεωρεί απαράδεκτο να εξοπλίζει την Πρίστινα με πολεμικό υλικό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του σερβικού υπουργείου Άμυνας, Νέμανια Στάροβιτς.

Στη Σερβία προκαλεί ανησυχία το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Τουρκία για τη στρατιωτική της παρουσία στο Κόσοβο. Ενώ άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μειώνουν σταδιακά τη συμμετοχή τους στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη της KFOR, η Τουρκία αυξάνει συνεχώς τη στρατιωτική της παρουσία στο Κόσοβο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τους 4.511 στρατιώτες που υπηρετούν στην KFOR, οι 780 προέρχονται από την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν στη δεύτερη θέση με 679 στρατιώτες. Από το φθινόπωρο, ο διοικητής της KFOR θα είναι ένας στρατηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και κατά τη διάρκεια της ετήσιας θητείας του αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο Κόσοβο σε χίλιους.

Exit mobile version