Ισπανία: Πρόωρες εκλογές την Κυριακή

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές την Κυριακή

Η πολιτική ζωή της Ισπανίας βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι με τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) αναμένεται να κατακτήσει τη πρώτη θέση με περίπου 140 έδρες από τις 350 του νομοθετικού σώματος. Ωστόσο, για να κυβερνήσει, θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται το αριστερό μπλοκ, όπου βρίσκονται ο Πέδρο Σάντσεθ και το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE, και η Γιολάντα Ντίαθ με τον συνασπισμό 20 κομμάτων του οποίου είναι επικεφαλής, με την επωνυμία Sumar. Είναι πιθανό πως αυτά τα δύο μπλοκ θα δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα σχηματίσει την κυβέρνηση.

Η παρατηρούμενη άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Vox είναι μια ιστορική εξέλιξη στην πολιτική ζωή της Ισπανίας. Εάν το Vox καταφέρει να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτό θα του παράσχει μεγαλύτερη επιρροή και θα αναδείξει το κόμμα σε σημαντικό πολιτικό παίκτη, μετατρέποντάς το από ένα νεοσύστατο κόμμα σε υπολογίσιμη κυβερνητική δύναμη.

Exit mobile version