Ισραήλ: Διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Ισραήλ: Διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου

Χθες (22/07), δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ και μπροστά στο Κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Νετανιάχου και αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στην ισραηλινή Κνεσέτ τις επόμενες ημέρες.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει διχάσει το Ισραήλ, το οποίο βιώνει από τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία του.

Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα “Δημοκρατία ή επανάσταση!” κατά τη διάρκεια της 29ης βραδιάς κινητοποιήσεων στο Τελ Αβίβ.

Οι πολίτες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τις αντιρρήσεις τους και φοβούνται ότι αυτή η μεταρρύθμιση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και δύσκολης εποχής για τη χώρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο στόχος της δικαστικής μεταρρύθμισης είναι να επαναφέρει την ισορροπία των εξουσιών, με τη μείωση των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικά προκατειλημμένο, και την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης πιστεύουν ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για αυθαίρετες παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών από την ισραηλινή κυβέρνηση, που θεωρείται η πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα.

Οι συζητήσεις στην Κνεσέτ για την μεταρρύθμιση αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο το μεσημέρι, με εστίαση στο μέτρο του νομοσχεδίου που αποσκοπεί να ανατρέψει τη δυνατότητα της ισραηλινής δικαιοσύνης, και ιδιαίτερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να κρίνει το “εύλογο χαρακτήρα” των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα υποβληθεί στη συνέχεια σε δύο ακόμα ψηφοφορίες για να εγκριθεί ως νόμος.

Exit mobile version