Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Στα 80 της χρόνια, άφησε την τελευταία της πνοή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος της Ελπίδας, του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβυρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, με διεθνή αναγνώριση για το κοινωνικό έργο της.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ξεχώριζε για το ανθρωπιστικό της έργο, το οποίο επικεντρωνόταν στα παιδιά και αποσκοπούσε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση του πολιτισμού και της ειρήνης, καθώς επίσης και της υγείας, της παιδείας, της κλιματικής αλλαγής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τιμήθηκε για το ανθρωπιστικό της έργο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και της είχε απονεμηθεί ο τίτλος της πρέσβειρας καλής θέλησης. Ηη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε αφοσιωθεί για περισσότερα από 30 χρόνια σε πρωτοβουλίες υπέρ της υγείας, όπως η ίδρυση της πρώτης και μοναδικής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά στην Ελλάδα, η πρώτη Ογκολογική Μονάδα για παιδιά, καθώς επίσης και το ξενώνα “Ελπίδας” και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου “Οραμα Ελπίδας”, με περισσότερους από 100.000 εθελοντές.

Γεννημένη το 1943 στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην Ερμιόνη, την πατρίδα της μητέρας της, της Ευαγγελίας, η Μαριάννα είχε ρίζες από τη Σαμπατική της Αρκαδίας. Αρχικά σπούδασε Οικονομικά, ενώ αργότερα ειδίκευσε στην Ιστορία της Τέχνης.

Επίσης, είχε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αρχαιολογία και τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορας Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2019. Επιπλέον, τιμήθηκε με τους τίτλους της Επίτιμης Διδάκτορας από το Tbilisi State Medical University το 2016, το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας το 2011, το DEREE – The American College of Greece στις Ανθρωπιστικές Σπουδές το 2010, το Πανεπιστήμιο London Metropolitan στη Φιλοσοφία το 2008 και το Πανεπιστήμιο Sheffield στη Νομική το 1997.

Από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εκδόθηκε η ανακοίνωση:

«Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι.Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Exit mobile version