Ισπανία: Πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές – δεν προκύπτει αυτοδυναμία

Ισπανία: Πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές - δεν προκύπτει αυτοδυναμία

Οι πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία φέρνουν το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό στην πρώτη θέση με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή. Ωστόσο, παρά τη νίκη του PP, το κόμμα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, το PP εξασφάλισε 136 έδρες στην ισπανική βουλή, ενώ οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατέλαβαν 122 έδρες. Αυτό σημαίνει πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστούν συμμαχίες με άλλα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που παρέμεινε τρίτο με 33 έδρες, μπορεί να είναι ένα πιθανό εταίρο για το PP. Ωστόσο, και με συνεργασία με το Unidas Podemos που εξασφάλισε 31 έδρες, ούτε αυτή η συμμαχία μπορεί να παράσχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η απουσία απόλυτης πλειοψηφίας στη βουλή μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και πολυπλοκότητες στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Ενδέχεται να απαιτηθούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και της αποφυγής του πολιτικού αδιεξόδου.

Exit mobile version