Ψηφίστηκε η δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Ψηφίστηκε η δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά τεταμένη και αμφιλεγόμενη, καθώς παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, οι ισραηλινοί βουλευτές ενέκριναν ένα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενο και σημαντικό νομοσχέδιο. Η νέα αυτή μεταρρύθμιση περιορίζει τη δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ να ακυρώνει ορισμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, εφόσον τις θεωρεί “παράλογες”.

Είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται τέτοια μεταρρύθμιση και έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις στη χώρα. Οι πολίτες πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου, φοβούμενοι ότι η δημοκρατία κινδυνεύει. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη μεταρρύθμιση, ισχυριζόμενη πως αυτό ήταν αναγκαίο για να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία των εξουσιών.

Το νομοσχέδιο πέρασε από την Κνεσέτ με 64 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι. Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναταραχές των πολιτών της χώρας.

Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι τόσο σοβαρή, που ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε τους πολιτικούς ηγέτες ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που πρόσφατα βρισκόταν στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση, βρέθηκε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Exit mobile version