Ισπανία: Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση – Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις

Ισπανία: Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση - Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, αναλαμβάνει από σήμερα την ηγεσία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Μετά την εκλογική νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), που ωστόσο δεν κατάφερε να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία, ο πιο πιθανός σχηματισμός κυβέρνησης είναι μια “κυβέρνηση των ηττημένων”, με τους Καταλανούς εθνικιστές να αναλαμβάνουν ρόλο “ρυθμιστών”.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες, που προβλεπόταν να είναι πολύ μεγαλύτερες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χάρη στην αυξημένη συμμετοχή (που έφτασε το 70%) και σε συνεργασία με τον νεότερο αριστερό συνασπισμό “Sumar” (όπου συμπεριλαμβάνεται το πρώην συγκυβερνών κόμμα “Unidas Podemos”), καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν 153 έδρες στο κοινοβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από σύνολο 350 έδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό κατέλαβε 136 έδρες, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 έδρων, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.

Ο Φεϊχό άρχισε χθες να συζητά με διάφορους σχηματισμούς με στόχο να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά οι προσπάθειές του φαίνεται να αποτυγχάνουν, καθώς το Vox αποτελεί σκιάχτρο για τα υπόλοιπα κόμματα. Οι Βάσκοι εθνικιστές του PNV δήλωσαν ήδη χθες βράδυ στον συντηρητικό ηγέτη πως δεν επιθυμούν να συζητήσουν μαζί του.

Στο μεταξύ, μεγάλο στοίχημα για την αριστερά θα είναι να διασφαλίσει την αποχή του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya (JxCat), το οποίο έχει αντιταχθεί συστηματικά στην αριστερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Ο συνασπισμός Sumar ανακοίνωσε χθες ότι ένα από τα μέλη του στην Καταλωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Junts. Έτσι, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να συγκεντρώσει συνολικά 172 βουλευτές.

Όλοι περιμένουν επίσης την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των Ισπανών που ψήφισαν στο εξωτερικό, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Exit mobile version