Κίνα: Καθαιρέθηκε από τα καθήκοντα του ο υπ. Εξωτερικών

Κίνα: Καθαιρέθηκε από τα καθήκοντα του ο υπ. Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από μυστηριώδη απουσία που διαρκούσε έναν μήνα από τη δημόσια ζωή, όπως ανακοίνωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τσιν Γκανγκ, που είναι 57 ετών και πρώην βοηθός του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και απεσταλμένος της Κίνας στις ΗΠΑ, ανέλαβε το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, από τις 25 Ιουνίου δεν εμφανίστηκε δημόσια, αφότου συναντήθηκε με διπλωμάτες που επισκέπτονταν το Πεκίνο.

Η εξαφάνισή του προκάλεσε φήμες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών αρχικά ανέφερε πως η απουσία του οφειλόταν σε “λόγους υγείας” και στη συνέχεια δεν έκανε περαιτέρω δηλώσεις.

Ο Τσιν Γκανγκ δεν παρέστη σε πολλά διπλωματικά ραντεβού από τότε, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου της Asean στις αρχές Ιουλίου στην Ινδονησία.

Ο Τσιν ήταν ένας από τους νεότερους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και είχε ανεβαίνει στην ιεραρχία του γρήγορα, πιθανώς λόγω της στενής του σχέσης με τον πρόεδρο Σι. Είχε υπηρετήσει δύο φορές ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, από το 2006 έως το 2014, και ήταν επικεφαλής του πρωτοκόλλου από το 2014 έως το 2018, επιβλέποντας πολλές από τις επαφές του προέδρου Σι με ξένους ηγέτες.

Ο διάδοχός του, Γουάνγκ Γι, είναι αξιωματούχος που ασχολείται με διπλωματικά θέματα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ιεραρχικά βρίσκεται υψηλότερα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Exit mobile version