Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους απόδημους με 208 “υπέρ”

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους απόδημους με 208 "υπέρ"

Το νομοσχέδιο για την άρση των κριτηρίων σχετικά με την ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε με 208 ψήφους υπέρ έναντι 68 κατά, σε σύνολο 300 παρόντων βουλευτών.

Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών, καθώς επίσης και από τα κόμματα «ΠΑΣΟΚ» (32 βουλευτές), «Νίκη» (12 βουλευτές) και η Πλεύση Ελευθερίας (8 βουλευτές). Η επίτευξη του απαιτούμενου αριθμού των 200 ψήφων ήταν αναμενόμενη, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος, και το νομοσχέδιο θα ισχύσει άμεσα από τις επόμενες ευρωεκλογές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, οι βουλευτές και οι αρμόδιοι υπουργοί πήραν θέση. Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε πέντε επιχειρήματα υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου. Επισήμανε ότι η πρόταση είναι συμβατή με το Σύνταγμα και ανταποκρίνεται στους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Επίσης, λύνει το πρόβλημα της ύπαρξης ψηφοφόρων δύο ταχυτήτων και ενισχύει τους δεσμούς με την ομογένεια, επαναφέροντας έναν αποκλίνοντα παράγοντα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, τόνισε ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τους απόδημους, να τους κρατήσουμε κοντά στην Ελλάδα και να τους αγκαλιάσουμε, ανεξαρτήτως των αποφάσεών τους για την ψήφο τους.

Κατά την αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πήραν αντίθετη θέση. Ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα υποστηρίζει την ψήφο όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων του εξωτερικού και κατέθεσε τροπολογία για τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επεσήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια μεγάλης κλίμακας αλλοίωση του εκλογικού σώματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην εισαγωγή ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα, εκτός από το συναισθηματικό δέσιμο που δεν αμφισβητούν, αλλά δεν θεωρείται επαρκές κριτήριο.

Exit mobile version