Μπανγκλαντές: Ταραχές με συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές – Δεκάδες τραυματίες, πάνω από 90 συλλήψεις

Μπανγκλαντές: Ταραχές με συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές - Δεκάδες τραυματίες, πάνω από 90 συλλήψεις

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Μπανγκλαντές, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι υποστηρικτές του BNP (Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές) πυρπόλησαν λεωφορεία και έριξαν βόμβες μολότοφ, ενώ ζητούσαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Το BNP οργανώνει μαζικές κινητοποιήσεις λόγω της οργής του λαού για την αύξηση του κόστους ζωής.

Ο αρχηγός του BNP, Χαλέντα Ζία, που είχε φυλακιστεί το 2018 για κατηγορίες δωροδοκίας, ηγείται των διαδηλωτών και έχει απαιτήσει την αντικατάσταση της πρωθυπουργού από μια ουδέτερη, υπηρεσιακή κυβέρνηση για τις προγραμματισμένες εκλογές του 2024.

Οι αστυνομικοί απάντησαν στις πέτρες των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα από την αστυνομία. Και οι δύο πλευρές αναφέρουν τραυματίες, με το BNP να αναφέρει περίπου 100 τραυματίες και την αστυνομία τουλάχιστον 20 αστυνομικούς τραυματίες. Συνολικά, έχουν γίνει πάνω από 90 συλλήψεις στο πλαίσιο των συγκρούσεων.

Οι κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Χασίνα. Η πρωθυπουργός κατηγορείται για αυταρχισμό, περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και για φυλάκιση των πολιτικών αντιπάλων της.

Exit mobile version