Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ρίχνουν μουσικά όργανα στην φωτιά

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ρίχνουν μουσικά όργανα στην φωτιά

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία έχει οδηγήσει σε αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και την πολιτιστική ελευθερία. Οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού δικαίου (σαρία) και εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα κατά της μουσικής και άλλων εκφραστικών μορφών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής των Ηθών, η μουσική θεωρείται ανήθικη και προωθεί την ηθική εξαχρείωση, ιδίως των νέων, και για αυτόν τον λόγο έριξαν στην πυρά μουσικά όργανα και εξοπλισμό που κατασχέθηκε σε γάμους στην επαρχία Χεράτ.

Επιπλέον, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες, απαγορεύοντας την πρόσβασή τους σε σχολεία, πανεπιστήμια, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ πρέπει να έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο όταν κυκλοφορούν δημόσια.

Επιπλέον, αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής σε όλη τη χώρα, θεωρώντας πως αυτά είναι αντίθετα στο ισλάμ ή υπερβολικά ακριβά.

Τα μέτρα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για πολλούς πολίτες του Αφγανιστάν και πολλοί Αφγανοί καλλιτέχνες, ιδίως μουσικοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης.

Exit mobile version