Χιλιάδες υποστηρικτές της χούντας που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στο Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Νιαμέι, με ρωσικές σημαίες, φωνάζοντας το όνομα του προέδρου της Ρωσίας και διαμαρτυρόμενοι κατά της πρώην αποικιακής δύναμης, της Γαλλίας.
Ορισμένοι από αυτούς φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και του Προέδρου Πούτιν και έβριζαν τη Γαλλία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Associated Press, πραγματοποιήθηκε επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, όπου μια πόρτα πήρε φωτιά, και μαύρος καπνός ήταν ορατός σε όλη την πόλη, ενώ ο στρατός διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών.
Παράλληλα, οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα προειδοποιούν περιφερειακές και δυτικές δυνάμεις να μην αποτολμήσουν τυχόν στρατιωτική επέμβαση για την επαναφορά του απελαυνόμενου προέδρου.
Εντελώς διαφορετική προσέγγιση έχει η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ecowas), ένα μπλοκ 15 χωρών της Δυτικής Αφρικής, που έχει διακόψει τις σχέσεις της με το Νίγηρα και επιτρέπει τη χρήση βίας αν ο πρόεδρος δεν επανέλθει στη θέση του εντός μιας εβδομάδας.
Το πραξικόπημα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή στροφή του Νίγηρα προς τη Ρωσία. Μετά τα πραξικοπήματα που συνέβησαν στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, αυτές οι χώρες ήρθαν πιο κοντά στην Ρωσία.
Ο στρατηγός Abdourahmane Tchiani, επικεφαλής της προεδρικής μονάδας φρουρών που ανακήρυξε τον εαυτό του νέο ηγέτη του Νίγηρα, προειδοποίησε το Ecowas και τις δυτικές χώρες να μην παρέμβουν, αν και δεν τις κατονόμασε.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος του Ecowas, Πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Tinubu, προειδοποίησε για την ανησυχητική αύξηση της τρομοκρατίας και των πραξικοπημάτων στη Δυτική Αφρική και ζήτησε επείγουσα δράση.
Η Αφρικανική Ένωση και οι δυτικές χώρες έχουν επίσης καταδικάσει τη στρατιωτική ανατροπή, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να την έχει επαινέσει ως θρίαμβο.
Το μπλοκ προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκαταστήσει τις δημοκρατίες σε χώρες όπου ο στρατός ανέλαβε την εξουσία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τέσσερεις χώρες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική διοικούνται από στρατιωτικά καθεστώτα, ενώ το 2020 σημειώθηκαν εννέα επιτυχημένες ή απόπειρες πραξικοπημάτων.