Νίγηρας: Ο Μακρόν απειλεί με παρέμβαση

Νίγηρας: Ο Μακρόν απειλεί με παρέμβαση

Ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, είναι μία χώρα με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων και θεωρείται η φτωχότερη χώρα στην Αφρική, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, όπως τα ουράνιο, τα οποία εκμεταλλεύεται η Γαλλία για περισσότερο από 50 χρόνια. Η χώρα ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος της Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών στην περιοχή, με τη Γαλλία να διατηρεί ακόμα 1500 Γάλλους στρατιώτες εκεί.

Πρόσφατα, ωστόσο, ένα πραξικόπημα ανατρέπει την κατάσταση. Στην πρωτεύουσα του Νιαμέι, διαδηλωτές που αντιτίθενται στη γαλλική παρουσία, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις στο Παρίσι. Οι διαδηλωτές υπέρ των πραξικοπηματιών ακόμα κατέστρεψαν την είσοδο της Γαλλικής πρεσβείας και τοποθέτησαν τις σημαίες του Νίγηρα και της Ρωσίας.

Σε αντίδραση σε αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε αποφασισμένα ότι η χώρα του θα αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση κατά Γάλλων πολιτών, διπλωματικού προσωπικού, στρατιωτικών ή συμφερόντων. Παράλληλα, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικής Αφρικής έθεσε ως όριο μία εβδομάδα για τους πραξικοπηματίες προκειμένου να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και απειλεί με τη χρήση όπλων αν αυτό δεν γίνει.

Ο Νίγηρας φιλοξενεί περίπου 600 Γάλλους, μερικοί από τους οποίους διαχειρίζονται τα ορυχεία ουρανίου μέσω της εταιρείας Orano (πρώην Areva), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

Exit mobile version