ΣτΕ: «Μπλόκο» στα αναδρομικά συνταξιούχων ΕΦΚΑ από περικοπές σε επικουρικές και δώρα

ΣτΕ: «Μπλόκο» στα αναδρομικά συνταξιούχων ΕΦΚΑ από περικοπές σε επικουρικές και δώρα

Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) έχασαν τη δικαστική μάχη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την καταβολή αναδρομικών από το 2016 και μετά, που αφορούν σε περικοπές/μειώσεις επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Ά τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου μετά από προδικαστικό ερώτημα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και αφορά περίπου 16 χιλιάδες συνταξιούχους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αρίθμ. 1342/2023 απόφασή του, αποφάνθηκε ότι δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για την καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων από τις 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4387/2016, γνωστού ως “νόμος Κατρούγκαλου”.

Στο σκεπτικό της απόφασης, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας εξήγησαν ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 δεν προβλέπει την καταβολή δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας που είχαν καταργηθεί με το νόμο 4093/2012. Επομένως, δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για τις παροχές αυτές για τον χρόνο μετά την 12.5.2016, ανεξάρτητα από το ακυρωτικό αποτέλεσμα προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας επισήμανε ότι δεν προβλέπεται επανυπολογισμός των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων βάσει του νόμου 4387/2016 για τον χρόνο μετά την 12.5.2016.

Συνολικά, η απόφαση αυτή έρχεται να απορρίψει τις αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων από το 2016 και μετά, και αναφέρεται σε νομικά θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι είχαν υποστηρίξει πως οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και παράνομες, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε διαφορετικά.

Exit mobile version