Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα Νιαμέι

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα Νιαμέι

Μια εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ξεκίνησε μια οργανωμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση ευρωπαίων πολιτών από τη χώρα. Το πρώτο αεροπλάνο με πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως Γάλλους, απογειώθηκε από την πρωτεύουσα Νιαμέι, με προορισμό τον τόπο καταγωγής τους. Περίπου 262 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 12 μωρά, επιβιβάστηκαν στο Airbus A330. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ανέφερε ότι σχεδόν όλοι οι επιβάτες είναι Γάλλοι, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εκδηλώσεις βίας που σημειώθηκαν προχθές κατά της πρεσβείας της Γαλλίας στη Νιαμέι και το κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας οδήγησαν στην απόφαση της Γαλλίας να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών της. Η υπουργός Κολονά δήλωσε πως περίπου 600 Γάλλοι και 400 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα.

Η επιχείρηση εκκένωσης είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών από την έναρξή της, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες πτήσεις για την απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών από τον Νίγηρα. Το αεροδρόμιο του Παρισιού θα φιλοξενήσει τους επιβάτες, και θα παράσχει την αναγκαία βοήθεια για προσωρινή φιλοξενία.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα από στρατιωτικούς υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τιανί, που ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, και δικαιολόγησαν την κίνησή τους με την κρίση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω των τζιχαντιστικών οργανώσεων. Οι συγκρούσεις και οι βίαιες εκδηλώσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα προκάλεσαν ανησυχία και οδήγησαν στην ανάγκη για την εκκένωση των ευρωπαίων πολιτών από τον Νίγηρα.

Exit mobile version