Μειωμένη η ανταποδοτική σύνταξη για άνδρες

Μειωμένη η ανταποδοτική σύνταξη για άνδρες

Παρά το γεγονός ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι ενδέχεται να αποχωρούν από την εργασία μετά από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας, ειδικότερα στον κρατικό τομέα και τα Ειδικά Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, στην πραγματικότητα όμως βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη.

Μειωμένες οι ανδρικές ανταποδοτικές συντάξεις

Η παραπάνω ομάδα ασφαλισμένων ανδρών, οι οποίοι έχουν εξαγοράσει πλασματικά ένσημα (πχ το χρονικό διάστημα της στρατιωτικής θητείας), με σκοπό να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα με 35 έτη εργασίας, θα δουν μείωση της τάξης 12,7% στην ανταποδοτική τους σύνταξη. Όσοι άνδρες έχουν καταθέσει αίτηση αναγνώρισης πλασματικών το 2010 εξαγοράζοντας πλασματικά ένσημα ή και αργότερα, με σκοπό να έχουν καλύψει τα 35 έτη έως το 2021, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Οι αιτήσεις αυτές, καθώς αναφέρονται σε παλαιότερα χρονικά διαστήματα και συνεπώς αφορούν συνήθως χαμηλότερους μισθούς, μειώνουν δραστικά το μέσο όρο αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ανταποδοτικές συντάξεις. Εκείνοι δηλαδή που εξαγοράζουν πλασματικά ένσημα της στρατιωτικής θητείας τους, αυξάνουν μεν τα συνολικά τους ένσημα, ωστόσο με το νέο σύστημα μειώνεται η βάση αναφοράς και το ύψος της συνολικής σύνταξης που θα λάβουν.

Συνεπώς, όσοι άνδρες κατοχύρωσαν το δικαίωμα συνταξιοδότησης προ του 62ου έτους της ηλικίας τους, με σκοπό να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία, είτε θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη είτε -προκειμένου να λάβουν την πλήρη σύνταξή τους- θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα 40 έτη εργασίας που προβλέπονται.

Exit mobile version