Αιθιοπία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατό και μαχητές

Αιθιοπία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατό και μαχητές

Χθες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας ενέκρινε ομόφωνα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδείνωσης των συγκρούσεων στην επαρχία Αμχάρα, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η κατάσταση απειλεί την εύθραυστη ισορροπία που επιτεύχθηκε στο βόρειο τμήμα της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής, μόλις εννέα μήνες μετά το τέλος της καταστροφικής σύγκρουσης στη γειτονική επαρχία Τιγκράι.

Η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελήφθη ύστερα από αυξημένο αριθμό επιθέσεων που διαπράττονται από εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες. Οι περιφερειακές αρχές της Αμχάρα ζήτησαν πρόσφατα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να αποκαταστήσει την ασφάλεια, επειδή η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Το πρόβλημα πηγάζει από τη διάλυση των “ειδικών δυνάμεων” των επαρχιών που επιθυμούσε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο, αναστατώνοντας την κοινότητα των Αμχάρα που φοβάται την αποδυνάμωση της περιοχής τους. Αυτές οι δυνάμεις και η Fano διατηρούν το δυτικό Τιγκράι υπό την κατοχή τους, περιοχή που διοικητικά ανήκει στην επαρχία Τιγκράι, αλλά τη διεκδικούν οι Αμχάρα. Επιπλέον, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι ζητά την αποχώρηση αυτών των δυνάμεων, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κατάσταση στην επαρχία έχει κλιμακωθεί με αποτέλεσμα την αναστολή των πτήσεων της Ethiopian Airlines προς τις πόλεις Γκοντάρ και Λαλιμπέλα, χωρίς αιτιολόγηση από την αεροπορική εταιρεία.

Λόγω της βίας και της αστάθειας που επικρατούν στην επαρχία, πολλές δυτικές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων της Βρετανίας και της Ισπανίας, έχουν συστήσει στους πολίτες τους να αποφεύγουν την περιοχή.

Exit mobile version