Πολωνία: Αποπέμφθηκε ο υπουργός Υγείας επειδή παραβίασε το ιατρικό απόρρητο

Πολωνία: Αποπέμφθηκε ο υπουργός Υγείας επειδή παραβίασε το ιατρικό απόρρητο

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας, Άνταμ Νιτζίλσκι, απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα μετά από την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών ενός γιατρού, ο οποίος είχε δημόσια εκφράσει επικρίσεις για μια μεταρρύθμιση που πρότεινε ο ίδιος. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα.

“Αποφάσισα να δεχτώ την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Άνταμ Νιτζίλσκι”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Ο Νιτζίλσκι θα αντικατασταθεί από την βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος PiS, Καταρίνα Σόικα.

Ο Νιτζίλσκι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό περιβάλλον της Πολωνίας με την πρόταση μιας μεταρρύθμισης που θα περιόριζε τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Την ίδια ώρα, προκάλεσε αντιδράσεις και εντός του ίδιου του κόμματός του, όταν στις 4 Αυγούστου αποκάλυψε στην πλατφόρμα Χ ότι ένας από τους γιατρούς που τον είχε επικρίνει είχε συνταγογραφήσει ψυχοτρόπα και παυσίπονα φάρμακα για τον εαυτό του.

Το Ανώτατο Εθνικό Επιμελητήριο Ιατρών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ιατροί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στον υπουργό και ανέφεραν το ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει το ιατρικό απόρρητο. Ταυτόχρονα, οι ιατρικοί κύκλοι απείλησαν με απεργία.

Αυτή η κρίση προέκυψε σε μια ευαίσθητη στιγμή για το κυβερνών κόμμα, καθώς ετοιμάζεται για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η απομάκρυνση του Νιτζίλσκι αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες.

Exit mobile version