Λάκης Σάντας: Ο σεμνός και αφανής αγωνιστής

Λάκης Σάντας: Ο σεμνός και αφανής αγωνιστής

Ο Λάκης Σάντας αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής Μαΐου 1941.

Γεννημένος την 22η Φεβρουαρίου 1922 στην Πάτρα, ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας είχε τις ρίζες του στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια Σάντα μετακόμισε στην Αθήνα, ενώ το 1940 ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Μετά την Κατοχή, εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτώντας αργότερα.

Την εν λόγω νύχτα του 1941, σε συνεργασία με τον φίλο του Μανόλη Γλέζο, κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ το 1942 και στη συνέχεια στον ΕΠΟΝ, αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Συμμετείχε με τον ΕΛΑΣ σε αρκετές μάχες σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα και η Αττικοβοιωτία, τραυματίστηκε το 1944.

Μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε λόγω πολιτικών του πεποιθήσεων. Το 1946, εξορίστηκε στην Ικαρία, ενώ το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια. Το 1948, μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο. Απελευθερώθηκε το 1950 και εγκατέλειψε την χώρα για την Ιταλία. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στον Καναδά, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1963, αλλά συνελήφθη από τη δικτατορία. Μετά από μία σειρά επαγγελματικών ασχολιών για την επιβίωσή του, δήλωσε ότι «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν συμμετάσχει χιλιάδες άνθρωποι». Ο Λάκης Σάντας πέθανε στις 30 Απριλίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.

Exit mobile version