Τριγωνέλλα: Ένα βότανο με πολλές ιδιότητες και οφέλη

Τριγωνέλλα: Ένα βότανο με πολλές ιδιότητες και οφέλη

Η τριγωνέλλα, ένα βότανο με εξαιρετική ιστορία και ευεργετικές ιδιότητες, κατάγεται από την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής της Μεσογείου και της Ελλάδας.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας, όταν αλέθονται, προσφέρουν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου και βιταμινών Α, Β και C.

Τα συστατικά αυτού του βότανου έχουν ευεργετική επίδραση στο βλεννογόνο του εντέρου, ταυτόχρονα βοηθούν στη μείωση των κολικών, των κραμπών και στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, του ήπατος και του σπλήνα.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, ενώ μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις άσθματος και ιγμορίτιδας μειώνοντας τις βλέννες. Επίσης, προάγει την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Το βότανο αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για προβλήματα όπως η δυσπεψία, η ανορεξία, η γενικευμένη αδυναμία, οι κολικοί και η διάρροια. Χαρακτηριστική του είναι η πικρή και στυφή του γεύση.

Στη μαγειρική, λειτουργεί ως μπαχαρικό που συνοδεύει πολλά βραστά λαχανικά, όπως πατάτες, κουνουπίδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές. Επίσης, συμπληρώνει τη γεύση σε κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, καθώς και σε όσπρια όπως οι φακές.

Μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή προσθέτοντας δύο κουταλάκια του γλυκού σε γιαούρτι, χυμό φρούτων ή smoothie.

Exit mobile version