Αιγίνιο Πιερίας: Εμφανίστηκε υδροσίφωνας

Αιγίνιο Πιερίας: Εμφανίστηκε υδροσίφωνας

Στο Αιγίνιο Πιερίας συνέβη χθες (10.8.2023) ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο με την εμφάνιση ενός εντυπωσιακού υδροσίφωνα.

Ο υδροσίφωνας έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή, προσφέροντας ένα θέαμα ασυνήθιστο για τους κατοίκους. Αυτό το φαινόμενο της φύσης ήταν ορατό σε όλη την περιοχή και, σύμφωνα με το Meteo, ο υδροσίφωνας έκανε την εμφάνισή του κοντά στο Αιγίνιο Πιερίας, το πρωί.

Ο υδροσίφωνας, γνωστός και ως “Waterspout,” είναι μια περιορισμένης κλίμακας στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που σχηματίζεται από την επαφή του αέρα με το νερό. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι οι υδροσίφωνες αποκτούν μορφή όταν ο αέρας συγκρούεται με την επιφάνεια του νερού, ενώ οι σίφωνες σχηματίζονται στην ξηρά. Παρά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, οι υδροσίφωνες είναι λιγότερο ισχυροί από τους σίφωνες στερεάς, και η ταχύτητα μετακίνησής τους είναι αργότερη. Στην προκειμένη περίπτωση, ο υδροσίφωνας δεν προκάλεσε ζημιές και διαλύθηκε στον ορίζοντα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται από 3 έως 50 μέτρα, και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν τα 100 – 150 μέτρα. Η διάρκεια ζωής τους είναι συνήθως μόλις λίγα λεπτά. Ενίοτε, όμως, ισχυροί υδροσιφώνες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές.

Ανάμεσα στα μετεωρολογικά φαινόμενα στην Ελλάδα, ξεχωρίζει ο υδροσίφωνας που σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1959 στη λίμνη Πλαστήρα. Τότε, αυτός ο ισχυρός υδροσίφωνας προκάλεσε σοβαρή ζημιά καθώς καταστράφηκε μεγάλη βάρκα και 21 εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Exit mobile version