Η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο: Αλήθεια ή μύθος;

Η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο: Αλήθεια ή μύθος;

Σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times, η ιδέα πως η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 από έναν Γερμανό φυσιολόγο. Αυτός παρατήρησε ότι ορισμένα καρκινικά κύτταρα κατανάλωναν περισσότερη γλυκόζη από τα υγιή κύτταρα. Από τότε, δημιουργήθηκαν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που ισχυρίζονταν ότι μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Μελέτες δείχνουν πως το 1/3 των ασθενών με καρκίνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Ωστόσο, η βιβλιογραφία διαβεβαιώνει πως η ζάχαρη είναι απαραίτητη για τα περισσότερα ζωντανά όντα, παρά το γεγονός ότι μπορούμε να τη λαμβάνουμε μέσω τροφίμων. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι πρόβλημα και έχει συσχετιστεί με χειρότερα αποτελέσματα σε ορισμένα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής. Παρόλα αυτά, η διακοπή όλων των σακχάρων μετά τη διάγνωση δεν φαίνεται να επιβραδύνει ή να σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο Philipp Scherer, ερευνητής διαβήτη στο UT Southwestern Medical Center, εξηγεί πως κάθε κύτταρο απαιτεί γλυκόζη και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται επίσης γλυκόζη. Ως εκ τούτου, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν όσοι έχουν καρκίνο, αλλά και όσοι θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης, είναι να ακολουθούν μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά. Ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη (για παράδειγμα, ένα φυστικοβούτυρο σε μια φέτα μήλου) αποτρέπει τις αιχμές της γλυκόζης, δηλαδή τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, που μπορούν με τον καιρό να βλάψουν τον μεταβολισμό μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.”

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι τα δεδομένα από τις μελέτες δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί καρκίνο, σε αντίθεση με τα δεδομένα που συνδέουν το κάπνισμα με τον καρκίνο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους, η οποία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να τα μετατρέψει σε καρκινικά κύτταρα.

Η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει επίσης συνδεθεί με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν πιο εύκολα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο να αποδίδουμε αποκλειστικά στη ζάχαρη την ευθύνη για τον καρκίνο.

Οι καρκινικοί όγκοι είναι πολύπλοκες ασθένειες και πολλοί είναι οι παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξή τους. Παρόλο που υπάρχουν μελέτες που έχουν εντοπίσει ένα συσχετιστικό δείγμα μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης και αυξημένου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι η ζάχαρη είναι η μοναδική αιτία.

Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρόπο ζωής και τις υπόλοιπες διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να έχουν και άλλα ανθυγιεινά στοιχεία στη διατροφή τους, όπως ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, και υγιών λιπών. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους άλλους παράγοντες που μπορεί να συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου και να διατηρήσουμε την υγεία μας, είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά.

Exit mobile version