Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις για να μειώσετε τη χοληστερόλη

Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις για να μειώσετε τη χοληστερόλη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων που λαμβάνετε για τη μείωσή της. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εμφράγματα, και προσαρμόζοντας τις διατροφικές συνήθειες μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω πέντε αποτελεσματικές αλλαγές:

  1. Βελτιώστε τη διατροφή σας: Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα γεμάτα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, περιορίστε τα τρανς λιπαρά, που παράγονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια και χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα. Προσθέστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σκουμπρί, ρέγγα, καρύδια και λιναρόσπορο. Τέλος, αυξήστε την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ίνων που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως βρώμη, φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μήλα και αχλάδια.
  2. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα: Η μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης, HDL. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα σε μέτρια ένταση, ή επιλέξτε έντονη αερόβια γυμναστική για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.
  3. Κόψτε το κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Αναφέρεται ότι εντός 20 λεπτών από τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός επανέρχονται στα φυσιολογικά. Επίσης, εντός τριών μηνών, η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνονται, ενώ ένας χρόνος μετά, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται στο μισό.
  4. Χάστε βάρος: Ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Μειώστε τις καταναλώσεις σακχαρούχων ροφημάτων, περιορίστε τις θερμίδες από σνακ και επιδιώξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
  5. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν προτείνουν την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα που δεν το πράττουν ήδη. Εάν πίνετε, κάντε το με μέτρο: ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες και άνδρες άνω των 65 ετών, και έως δύο ποτά την ημέρα για άνδρες κάτω των 65 ετών.

Εάν αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, συζητήστε με τον γιατρό σας για ενδεχόμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Η έγκαιρη παρέμβαση και οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να προστατεύσουν την καρδιά σας.

Exit mobile version