Πως να ρίξετε την αρτηριακή πίεση με «καθίσματα» και «σανίδα»

Πως να ρίξετε την αρτηριακή πίεση με «καθίσματα» και «σανίδα»

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η διατροφή συνήθως χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως τα “καθίσματα” με στήριξη στον τοίχο και η στάση “σανίδας” αναδεικνύονται ως από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες που επικεντρώνονται κυρίως στο περπάτημα, το τρέξιμο και την ποδηλασία, πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη και περιλαμβάνουν 16.000 άτομα δείχνουν ότι κάθε είδους άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά οι ισομετρικές ασκήσεις όπως τα “καθίσματα” και η “σανίδα” οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση.

Οι συγκεκριμένες ισομετρικές ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενδυναμώνουν το σώμα χωρίς να απαιτούν κίνηση των μυών ή αρθρώσεων. Για παράδειγμα, η στάση “σανίδας” που επιτυγχάνεται με τους αγκώνες κάτω από τους ώμους και τα πόδια τεντωμένα πίσω, ενισχύει την κοιλιά. Τα καθίσματα με στήριξη στον τοίχο περιλαμβάνουν τοποθέτηση των ποδιών σε απόσταση 60 εκατοστών από τον τοίχο και την καθίστηση της πλάτης προς τα κάτω μέχρι οι μηροί να είναι παράλληλοι με το έδαφος. Οι ισομετρικές ασκήσεις ασκούν διαφορετική πίεση στο σώμα σε σύγκριση με τις αερόβιες ασκήσεις, σύμφωνα με τον Δρ. Jamie O’Driscoll, ο συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church. Αυτές οι ισομετρικές ασκήσεις αυξάνουν την ένταση στους μύες όταν διατηρούνται για διάστημα δύο λεπτών και προκαλούν μια αύξηση της ροής του αίματος όταν το άτομο χαλαρώνει, αλλά πρέπει να θυμίζεται να αναπνέει κανονικά.

Επίσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο αιματοφόρο σύστημα, την καρδιά και άλλα όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών προσβολών. Συνεπώς, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, συνιστάται επίσης στους ασθενείς να τρέφονται υγιεινά, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, να σταματήσουν το κάπνισμα και να ασκούνται τακτικά.

Αν και οι διαφορές στις μειώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι μικρές, ο Δρ. O’Driscoll υπογραμμίζει ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού. Συνεπώς, ενδέχεται να είναι χρήσιμο να εξετάσουν οι ασθενείς τον συνδυασμό καθισμάτων με στήριξη στον τοίχο για διάρκεια δύο λεπτών ή την στάση “σανίδας” για τέσσερις φορές με διάλειμμα δύο λεπτών ανάμεσα, τρεις φορές την εβδομάδα.

Exit mobile version