Πώς θα κόψετε τη συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας

Πώς θα κόψετε τη συνήθεια να τρώτε τα νύχια σας

Πρόσφατα διεξήχθη μια νέα έρευνα διάρκειας 6 εβδομάδων, με στόχο να βοηθήσει ανθρώπους να απαλλαγούν από “κακές” συνήθειες, όπως το δάγκωμα των νυχιών, η τριχοτιλλομανία και το τσίμπημα του δέρματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περίπου το 53% των συμμετεχόντων επηρεάστηκαν θετικά από την παρέμβαση.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε επικεντρωνόταν στο απαλό άγγιγμα του δέρματος. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τρίβουν ελαφρά τα άκρα των δακτύλων μεταξύ τους ή να τρίβουν απαλά την παλάμη τους ή το πίσω μέρος του χεριού, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

Σύμφωνα με το TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει “κακές” συνήθειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, ψώρα, ουλές και φαλακρά σημεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 268 άτομα που αντιμετώπιζαν τριχοτιλλομανία ή/και άλλες χρόνιες συνήθειες που σχετίζονται με το στρες, όπως το δάγκωμα των νυχιών και το τσίμπημα του δέρματος.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή. Η πρώτη ομάδα υποβλήθηκε στην παρέμβαση αυτοβοήθειας με το απαλό άγγιγμα του δέρματος, ενώ η δεύτερη ομάδα ενημερώθηκε ότι βρίσκεται στη λίστα αναμονής για θεραπεία. Το περίπου 80% των συμμετεχόντων εξέφρασε ικανοποίηση με την εκπαίδευση για την αυτοβοήθεια, και το ποσοστό υποστήριξης της μεθόδου αυτής ανήλθε στο 86%.

“Ο κανόνας είναι απλώς να αγγίζετε ελαφρά το σώμα σας”, δήλωσε στο NBC News ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, κ. Steffen Moritz, επικεφαλής της ομάδας εργασίας κλινικής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf στη Γερμανία. Η μέθοδος αυτοβοήθειας βασίζεται στην αρχή της αντικατάστασης μιας δυσμενούς συνήθειας με μια άλλη, αλλά ακίνδυνη συμπεριφορά.

Exit mobile version