Ιπποφαές: Τι είναι και πού μας ωφελεί

Ιπποφαές: Τι είναι και πού μας ωφελεί

Το ιπποφαές (Hippophae) είναι ένα φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ των κυριότερων ωφελειών που προσφέρει στην υγεία είναι η μείωση της φλεγμονής, η πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου, η καταπολέμηση γαστρεντερικών προβλημάτων, η αναζωογόνηση του δέρματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση της όρασης, η αντιμετώπιση της διαδικασίας γήρανσης και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ιπποφαές ανήκει στο γένος Hippophae και τα κύρια είδη που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς είναι το Hippophae rhamnoides, το οποίο είναι φυλλοβόλος θάμνος και βρίσκεται σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Μογγολίας και μερικών περιοχών της Κίνας. Οι καρποί του ιπποφαούς, που βρίσκονται μόνο στα θηλυκά φυτά, θεωρούνται “superfoods” λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και οργανικά οξέα, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά συστατικά, αμινοξέα και καροτενοειδή.

Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας, είτε με εκχύλισμα από τους καρπούς του, είτε με την κατανάλωση τους ωμούς, ή ακόμα και με την παρασκευή τσαγιού από τα φύλλα του. Η χρήση του ιπποφαούς ως φυτικού φαρμάκου αποτελεί παράδοση που χρονολογείται από τον Τζένγκις Χαν και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Exit mobile version