Καρδιακή προσβολή – Πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες – Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε επιτόπου

Καρδιακή προσβολή – Πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες - Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε επιτόπου

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε άμεσα τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής και να αντιδράσετε αμέσως. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, κάποια κοινά συμπτώματα είναι:

  1. Πόνος στο στήθος: Ο πόνος μπορεί να είναι βαρύς, αίσθημα πιέσεως, καύση, αδιαθεσία ή αίσθημα σφίξιμου. Συνήθως, αυτός ο πόνος δεν ελαττώνεται με την αλλαγή της θέσης του σώματος ή την αναπνοή.
  2. Εφίδρωση: Ο άνθρωπος που παθαίνει καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι υπερβολικά ιδρωμένος και κρύος.
  3. Δυσκολία στην αναπνοή: Μπορεί να αναστενάζει, να αισθάνεται αναπνοή κομμένη ή να έχει δυσκολία στον αναπνευστικό ρυθμό.
  4. Αίσθημα ναυτίας, ή έμετο: Μπορεί να αισθάνεται ναυτία ή να κάνει εμετό, σαν να έχει έντονη διαταραχή στο στομάχι.
  5. Πόνος στα άνω άκρα: Μπορεί να αισθάνεται πόνο ή αδιαθεσία στα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι ή την πλάτη. Συχνά, ο πόνος αυτός εκτείνεται από το στήθος προς τις άλλες περιοχές.
  6. Έντονο αίσθημα ανησυχίας: Μπορεί να αισθάνεται ανήσυχος, να αισθάνεται πως κάτι δεν πάει καλά ή να έχει προαισθήματα για κάτι σοβαρό.

Σημαντικές οδηγίες για την αντιμετώπιση καρδιακής προσβολής:

  1. Καλέστε άμεσα τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 166 για ασθενοφόρο, αν υποπτεύεστε ότι κάποιος πάσχει από καρδιακή προσβολή. Μην καθυστερείτε, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές.
  2. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, κάντε τον πάσχοντα να καθίσει ή να βρει μια άνετη θέση. Μην τον αφήσετε να καταβάλει προσπάθεια, και προσπαθήστε να τον κρατήσετε χαλαρό.
  3. Δώστε στον πάσχοντα μια ταμπλέτα ασπιρίνης (300mg), αν είναι διαθέσιμη, και του επιτρέψτε να τη μασήσει. Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής.
  4. Αν ο πάσχων έχει χάσει τις αισθήσεις του και δεν αναπνέει, κάντε άμεσα τεχνητή αναπνοή (καρδιοπνευμονική ανανήψη) έως ότου έρθει επαγγελματική βοήθεια.
  5. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον πάσχοντα χαλαρό και ήρεμο. Η άγχος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  6. Μην δίνετε νερό ή φάρμακα πέρα από την ασπιρίνη στον πάσχοντα, εκτός αν υπάρχουν ειδικές οδηγίες από επαγγελματία υγείας.
  7. Παρατηρείστε τα συμπτώματα προσεκτικά και διατηρήστε επικοινωνία με τον πάσχοντα έως ότου έρθει η ιατρική βοήθεια.
Exit mobile version