Τα φάρμακα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καλοκαίρι αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ή όταν τα μεταφέρουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Γι’ αυτό, πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα προστασίας.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να βρούμε ένα δροσερό και σκιερό μέρος στο σπίτι μας για να αποθηκεύσουμε τα φάρμακα. Η θερμοκρασία σε αυτό το μέρος δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Όταν βρισκόμαστε στις διακοπές, είναι καλύτερο να επιλέξουμε ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι για να τοποθετήσουμε τα φάρμακα μακριά από ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην είναι προσβάσιμα σε παιδιά.
Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε το να τοποθετούμε τα φάρμακα σε μπάνιο, καθώς εκεί η υγρασία και η ζέστη μπορεί να τα καταστρέψουν.
Αν και οι φαρμακευτικές εταιρείες συστήνουν να μην υπερβαίνουμε τους 25 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία φύλαξης των φαρμάκων, τα περισσότερα αντέχουν και παραμένουν αποτελεσματικά μέχρι τους 30 βαθμούς.
Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα φάρμακα, όπως οι σταγόνες για τα μάτια που περιέχουν χλωραμφενικόλη ή τα αντιβιοτικά σε μορφή σιροπιού, που πρέπει να φυλάσσονται πάντα στο ψυγείο. Η οδηγία υπάρχει στο φύλλο που συνοδεύει το φάρμακο, γι’ αυτό να το διαβάζετε πάντα προσεκτικά.
Κατά τη μεταφορά τους στο ταξίδι, τοποθετήστε τα φάρμακα σε ένα φορητό ψυγείο ή σε μια τσάντα με παγοκύστη. Στη χειρότερη περίπτωση, κρατήστε τα φάρμακα στην προσωπική σας αποσκευή, την οποία θα έχετε μαζί σας και δεν θα αφήσετε ούτε στο πορτ μπαγκάζ, ούτε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, αλλά ούτε και στις αποσκευές σας στο αεροπλάνο. Αν πρόκειται να μετακινηθείτε στον ήλιο, προτιμήστε το ψυγείο και όχι την προσωπική σας αποσκευή.
Επιπλέον, αν έχετε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης για περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών, ζητήστε από το φαρμακείο ειδική θήκη για τη μεταφορά της. Προτιμήστε να διατηρείτε τα φάρμακα με τις συσκευασίες τους κλειστές και το φύλλο οδηγιών μέσα, για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να ανατρέξετε σε αυτό.
Επίσης, να έχετε υπόψη ότι η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι να ανοιχτεί και, στη συνέχεια, να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Φάρμακα κατά των σπασμών, τα φάρμακα για την καρδιά ή ορμονικές θεραπείες (ακόμη και τα χάπια για τον θυρεοειδή), δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνεπώς το καλοκαίρι μπορεί να χρειάζονται ψύξη – συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Όταν προετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, θυμηθείτε να λάβετε υπόψη τις ανάγκες φύλαξης των φαρμάκων σας. Είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας τον απαραίτητο αριθμό φαρμάκων και να διασφαλίσετε ότι αυτά παραμένουν σωστά αποθηκευμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, είναι προτιμότερο να έχετε τα φάρμακά σας στις χειραποσκευές σας, παρά στις βαλίτσες, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να διαφέρουν και να είναι πιο αυξημένες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα για τη διάρκεια του ταξιδιού σας, καθώς και αρκετή ποσότητα για να καλύψετε πιθανές καθυστερήσεις ή απρόοπτες καταστάσεις.
Εάν το ταξίδι σας περιλαμβάνει πολλές ώρες κατά τις οποίες θα βρίσκεστε σε αεροπλάνα, λεωφορεία ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, αναζητείστε κλιματιζόμενους χώρους για να μείνετε δροσεροί και να διατηρήσετε τα φάρμακά σας σε κατάλληλες συνθήκες.
Επίσης, αν σκοπεύετε να πάτε στην παραλία ή να κάνετε δραστηριότητες στον ήλιο, φροντίστε να αποφύγετε να αφήσετε τα φάρμακά σας εκτεθειμένα στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα μαύρο νεσεσέρ ή θήκη με μόνωση για να τα προστατεύσετε από τη ζέστη και το φως του ήλιου.
Εν κατακλείδι, η σωστή φύλαξη των φαρμάκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους και τη διασφάλιση της υγείας σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας.