ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1876: το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ ανοίγει τις πύλες του και παρουσιάζεται η τετραλογία του Ρίχαρντ Βάγκνερ “Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν”. Στην πρεμιέρα παραβρίσκονται πολλοί θεατές, μεταξύ των οποίων και οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Βραζιλίας, καθώς επίσης και σημαντικοί συνθέτες όπως οι Λιστ, Μπρούκνερ, Σεν Σανς, Τσαϊκόφσκι, Έντβαρντ Γκριγκ και ο φιλόσοφος Νίτσε.

1946: ακροδεξιοί της συμμορίας Σούρλα δολοφονούν τον δημοσιογράφο του “Ριζοσπάστη” Κώστα Βιδάλη στη Θεσσαλία.

1961: οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας ξεκινούν την κατασκευή του τείχους του Βερολίνου, γνωστό και ως “τοίχος του αίσχους”. Το τείχος θα υπάρχει μέχρι το 1989, όταν γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968: ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

2004: τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με 202 εθνικές αποστολές και 11,099 αθλητές να παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο DJ Tiesto ήταν υπεύθυνος για την μουσική, ενώ σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας ήταν ο Πύρρος Δήμας.

2009: ο φωτογράφος του “Αττίλα,” Εργκούν Κονουκσεβέρ, αποκαλύπτει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας πέντε κύπριων εθνοφρουρών, εγκλήματος πολέμου που αποκαλύφθηκε 35 χρόνια μετά. Έχει καταθέσει σχετικά στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Exit mobile version