Αϋπνία: 5 συνήθειες που μας χαλούν τον ύπνο

Αϋπνία: 5 συνήθειες που μας χαλούν τον ύπνο

Σύμφωνα με τον Δρ Karan Raj, χειρουργό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, πέντε είναι οι βασικοί λόγοι που μπορεί πράγματι να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Ας τους εξετάσουμε πιο αναλυτικά:

  1. Φαγητό πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση μεγάλου γεύματος ή βαριού γεύματος λίγο πριν πάμε για ύπνο μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση δυσφορίας, έντασης στο στομάχι και καούρα. Επίσης, η παλινδρόμηση όξινων περιεχομένων οισοφάγου και στομάχου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.
  2. Νερό πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο.
  3. Ζεστό δωμάτιο: Υπερβολική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο μπορεί να κάνει δύσκολη την διαδικασία του ύπνου. Συνήθως, η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο είναι γύρω στους 18-22 βαθμούς Κελσίου.
  4. Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου, να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  5. Κατανάλωση καφεΐνης: Η καφεΐνη είναι ένας διεγερτικός παράγοντας που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου. Η κατανάλωση καφεΐνης πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και να οδηγήσει σε αϋπνία.
Exit mobile version