Η φρέσκια αρωματική γεύση του άνηθου δίνει μια ξεχωριστή νότα σε τουρσιά, σάλτσες, σαλάτες, λαδερά και πιάτα με ψάρι. Παράγεται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και ήταν διαδεδομένο καρύκευμα και φάρμακο στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους.
Ο άνηθος είναι μια πολύτιμη πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή που φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-ιικές τους ιδιότητες.
Ο άνηθος (Anethum graveolens) ανήκει στην οικογένεια του καρότου και χρησιμοποιείται ως μαγειρικό βότανο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, τόσο τα φύλλα του όσο και οι σπόροι του. Το όνομά του προέρχεται από την παλιά νορβηγική λέξη “dilla,” που σημαίνει “να απαλύνει.” Αναφορές για τον άνηθο υπάρχουν τόσο στην Αγία Γραφή όσο και σε αρχαία αιγυπτιακά γραπτά, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε στην προετοιμασία συνταγών για τον καθαρισμό του στόματος, ενώ οι στρατιώτες τον χρησιμοποιούσαν για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.
Ο άνηθος έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία χάρη στα μονοτερπένια, όπως η καρβόνη και το λιμονένιο, και τα φλαβονοειδή, όπως η κερσετίνη, η καεμφερόλη και η βικενίνη, που περιέχει. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, Β και C, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.
Τα οφέλη του άνηθου περιλαμβάνουν την ενίσχυση των οστών, την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων, την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, την υποστήριξη του πεπτικού συστήματος, την ανακούφιση από τη λόξυγγα, τον πονοκέφαλο και την αϋπνία, και την αντιμετώπιση της διάρροιας. Επίσης, βοηθά στην έκκριση ορμονών που συνδέονται με την περίοδο της γυναίκας, ενώ έχει θετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα και τη στοματική φροντίδα. Συνολικά, ο άνηθος αποτελεί ένα ευεργετικό φυτικό συμπλήρωμα για την υγεία μας.