Πως να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

Πως να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα

Η αντιμετώπιση ενός ηλιακού εγκαύματος ξεκινά με την λήψη προληπτικών μέτρων. Αποφεύγοντας την έκθεση του δέρματος στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00-16:00 και χρησιμοποιώντας σωστά προϊόντα αντηλιακής προστασίας, μπορείτε να προλάβετε τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Τα σημάδια ενός ηλιακού εγκαύματος εκδηλώνονται με κόκκινο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα και αίσθημα καψίματος. Σε περιπτώσεις ελαφρύτερων εγκαυμάτων, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από 2-6 ώρες από την έκθεση στον ήλιο και να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους μετά από 12-24 ώρες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες, κάψιμο και απώλεια υγρών από το σώμα, ενώ σε πολύ σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκύψουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές και κίνδυνος λοίμωξης.

Όταν αντιμετωπίζετε ένα ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ή να ενυδατώσετε γάζα ή μαλακό ύφασμα και να το απλώσετε απαλά στην περιοχή του δέρματος που έχει καεί. Είναι σημαντικό να αλλάζετε ή να ανανεώνετε τα επιθέματα και το διάλυμα κάθε 2-3 ώρες. Πάντα αποφεύγετε τριβή του δέρματος και αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν άρωμα ή ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας.

Για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή, μπορείτε να λαμβάνετε απλά παυσίπονα. Επίσης, χρησιμοποιήστε ελαφριά και ανύδρωτη ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε το δέρμα σας να ανακάμψει. (βούτυρο, πελτές ντομάτας λάδι και διάφορα άλλα τέτοια δεν αντιμετωπίζουν το έγκαυμα).

Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν έχετε προβλήματα υγείας, καλέστε έναν ιατρό για να λάβετε ιατρική βοήθεια και συμβουλές για την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Exit mobile version