8 Απλές συμβουλές για να έχετε δυνατή καρδιά

8 Απλές συμβουλές για να έχετε δυνατή καρδιά

Δείτε μερικές γενικές, αλλά ουσιαστικές και κρίσιμες συμβουλές και οδηγίες διατροφής που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς:

  1. Αποφεύγετε το κάπνισμα.
  2. Ρυθμίστε τα επίπεδα χοληστερίνης σας, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ειδικά για ασθενείς με πολλούς παράγοντες κινδύνου και υψηλό κίνδυνο για καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό, η κακή χοληστερίνη (LDL) πρέπει να διατηρηθεί κάτω από 100 mg/dl, συχνά με τη βοήθεια των στατινών.
  3. Ελέγξτε την αρτηριακή πίεσή σας. Οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την πίεσή τους στα επίπεδα 120/80 mmHg ή κάτω. Ένα επίπεδο πίεσης μεταξύ 120-140/80-90 mmHg ονομάζεται προυπέρταση, ενώ η υπέρταση αντιστοιχεί σε πιέσεις πάνω από 140/90 mmHg. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να διατηρούν την αρτηριακή πίεσή τους κάτω από 130/80 mmHg, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140/90 mmHg.
  4. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου σας, ιδιαίτερα αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου αίματος κάτω από 110 mg/dl και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C) κάτω από 7%.
  5. Προσπαθήστε να χάσετε βάρος, στοχεύοντας σε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεταξύ 18,5 – 25.
  6. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού στα φαγητά σας.
  7. Επιδιώξτε μια υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει ισορροπημένα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ψάρια, οσπρία, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ πρέπει να αποφεύγετε τα κεκορεσμένα λίπη.
  8. Ασκηθείτε με μέτρια ένταση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο μέσο καταπολέμησης των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν.

Exit mobile version