Άνοια: Ποια βιταμίνη προφυλάσσει το μυαλό των 80ρηδων

Άνοια: Ποια βιταμίνη προφυλάσσει το μυαλό των 80ρηδων

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακαλύψει ότι η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας κατά της άνοιας. Η κατάλληλη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να προφυλάξει από τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με την μελέτη που περιλάμβανε 12.388 συμμετέχοντες από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως “βιταμίνη του ήλιου,” έχει γνωστά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, καθώς και της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οξύνεια και την οξυδέρκεια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D συσχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου άνοιας σε όλο το δείγμα. Ανακοινώθηκε μείωση κατά 40% των περιστατικών άνοιας στην ομάδα που έπαιρνε συμπληρώματα βιταμίνης D σε σχέση με αυτούς που δεν την πήραν.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δράση της βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματική σε γυναίκες και σε ατομα που διέθεταν φυσιολογική αντιληπτική ικανότητα σε σύγκριση με όσους είχαν ήπια γνωστική διαταραχή. Επίσης, η προστατευτική δράση της βιταμίνης D ήταν πιο έντονη σε ατομα που δεν καραδόκουσαν το γονίδιο APOEe4, γνωστό για την σχετιζόμενη αύξηση του κινδύνου άνοιας.

Οι ευρήματα αυτής της έρευνας υποστηρίζουν την άποψη ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει σημαντική συνεισφορά στην πρόληψη της άνοιας και μπορεί να λειτουργεί ως “καθαριστής” των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Exit mobile version