B12: Η βιταμίνη που καταπολεμά κατάθλιψη, κούραση, κόπωση και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

B12: Η βιταμίνη που καταπολεμά κατάθλιψη, κούραση, κόπωση και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως “βιταμίνη ενέργειας”, είναι ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία μας. Η λειτουργία της περιλαμβάνει τη συμβολή της στη σύνθεση του DNA, την παραγωγή κυττάρων αίματος και τη δημιουργία νεύρων. Αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα για τη διατήρηση υγιούς νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, αυγά, οστρακοειδή και γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% του πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα Β12, με τους χορτοφάγους, τους ασθενείς με προβλήματα πέψης και τους ενήλικες άνω των 50 ετών να ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες. Οι συμπτώματα έλλειψης Β12 περιλαμβάνουν κόπωση, αναιμία, ταχυπαλμία, καύσου και μούδιασμα των άκρων, απώλεια όρεξης, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

Οι χορτοφάγοι είναι πιο ευάλωτοι στην έλλειψη της Β12, λόγω του ότι η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και σόγια. Για την κάλυψη των αναγκών τους σε Β12, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 ή να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί με αυτήν τη βιταμίνη, όπως τα σιτηρά. Κρέας και ψάρια είναι πλούσιες πηγές Β12.

Η πρόσληψη της βιταμίνης Β12 είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας μας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση πρέπει να αποφεύγεται. Η έλλειψη Β12 μπορεί να διαγνωστεί με αιματολογικό έλεγχο και η χορήγησή της σε θεραπευτικές δόσεις πρέπει να γίνεται υπό ιατρική επίβλεψη. Επιπλέον, ορισμένες ουσίες και φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της Β12, όπως το αλκοόλ, τα αντιβιοτικά και τα αντισυλληπτικά.

Exit mobile version