Τί έγινε σαν σήμερα 16 Αυγούστου

Τί έγινε σαν σήμερα 16 Αυγούστου

Το 963, ο Νικηφόρος Β’ Φωκάς ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και θα διατηρηθεί στον θρόνο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 969. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Βασίλειος Β’ και ο Κωνσταντίνος Η’ παραμένουν συναυτοκράτορες.

Το 1916, οι στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλονίκης αναγνωρίζουν την Επιτροπή Εθνικής Αμύνης και παύουν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Αθηνών. Αποφασίζουν να πάρουν μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων της Αντάντ.

Το 1936, πραγματοποιείται η τελετή λήξης των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο. Στους αγώνες αυτούς ξεχωρίζει ο αθλητής Τζέσε Όουενς, ο οποίος κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα μετάλλιο κατά τη διάρκεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 1936, βιβλία με “ανθελληνικό” περιεχόμενο καίγονται σε κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων από ανθρώπους της δικτατορίας του Μεταξά. Μεταξύ των βιβλίων που καίγονται, περιλαμβάνονται έργα των Γκαίτε, Σω, Φρόιντ, και Τολστόι.

Το 1960, γίνεται η επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, ενώ αντιπρόεδρος γίνεται ο τουρκοκύπριος Κιουτσούκ.

Το 1969, ο γιατρός Βασίλης Τσιρώνης καταλαμβάνει αεροπλάνο της Ολυμπιακής που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αγρίνιο – Ιωάννινα με 28 επιβάτες και το οδηγεί στα Τίρανα της Αλβανίας. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας.

Γεννήσεις:

Στο έτος 1888 γεννήθηκε ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, ένας Άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, που έγινε γνωστός ως ο “Λόρενς της Αραβίας”. Ανέλαβε την ηγεσία της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων και προσέφερε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία.

Το 1919 γεννήθηκε ο Αντώνης Σαμαράκης, ένας Έλληνας συγγραφέας, γνωστός για τα έργα του “Ζητείται Ελπίς” και “Το Λάθος”. Η λογοτεχνική του προσφορά συνέβαλε στην πλούσια ελληνική λογοτεχνική κληρονομιά.

Το 1920 γεννήθηκε ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ένας Αμερικανός συγγραφέας που διακρίθηκε για τις λογοτεχνικές του δημιουργίες. Τα έργα του κατάφεραν να αφηγηθούν δραματικές και πολυπρόσωπες ιστορίες.

Θάνατοι:

Το 1971 έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Σκούρας, μεγαλοπαράγων του Χόλιγουντ και πρόεδρος της “20th Century – Fox” από το 1942 έως το 1962. Η παρουσία του στον κινηματογραφικό χώρο αποτέλεσε μια εποχή πλούσιας δημιουργικότητας.

Το 1977 απεβίωσε ο Έλβις Πρίσλεϊ, ένας αμερικανός τραγουδιστής, γνωστός ως ο “βασιλιάς” του rock ‘n’ roll. Η μοναδική φωνή του και η εκρηκτική του σκηνική παρουσία τον καθιέρωσαν ως μια από τις μεγαλύτερες μουσικές φυσιογνωμίες.

Το 2005 απεβίωσε η Βίκυ Μοσχολιού, μια Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια που διαπρέπει στο χώρο της μουσικής. Η φωνή της και οι ερμηνείες της κέρδισαν τις εντυπώσεις και την κατατάσσουν ανάμεσα στις μεγάλες τραγουδίστριες της χώρας.

Exit mobile version