Γλυκόριζα: Ένα φαρμακευτικό φυτό γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες

Γλυκόριζα: Ένα φαρμακευτικό φυτό γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες

Η γλυκόριζα είναι ένα πολύτιμο ποώδες φυτό που αναπτύσσεται φυσικά στη Μακεδονία, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Ασίας. Πέραν της χρήσης της ως φαρμακευτικού βότανου, αναγνωρίζεται και ως ανθεκτικό ζιζάνιο, με τις ρίζες του να σχηματίζουν υπόγειες μακριές ρίζες με γλυκιά γεύση, που έχουν ευρεία χρήση στη φαρμακευτική. Η κύρια δραστική ουσία της γλυκόριζας είναι η γλυκυζυρίνη, που είναι 60 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και περιέχει επίσης στεροειδή (οιστρογόνα).

Τα ευεργετικά της χαρακτηριστικά είναι πολλά και ποικίλα. Έχει αντιρρευματικές ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές της κορτιζόνης, και ενδείκνυται για περιπτώσεις βρογχικής καταρροής, βρογχίτιδας, χρόνιας γαστρίτιδας, πεπτικά έλκη και κολικούς. Επίσης, παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να προλάβει τη δημιουργία γαστρικού έλκους. Είναι χρήσιμο φάρμακο κατά της ηπατο-τοξικότητας που προκαλεί ο τετραχλωράνθρακας, ενώ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και στη θεραπεία της Ηπατίτιδας Β με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιαλλεργική δράση, αντισπασμωδικές ιδιότητες, και μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο καθαρτικό.

Η γλυκόριζα έχει επίσης αντι-οιστρογονική δράση, που σημαίνει πως μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και να προκαλέσει αναστολή ή διέγερση ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως διαθέτει αντιαιμοπεταλιακή δράση, ενώ κατά τη διάρκεια ορμονικής θεραπείας θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων.

Όπως και να το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις παρενέργειες και τους περιορισμούς της γλυκόριζας. Αποφεύγεται σε άτομα με υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, και η υπερβολική κατανάλωση τσίχλας ή καραμέλας γλυκόριζας μπορεί να μαυρίσει τα δόντια. Επίσης, να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα και τον έμμηνο κύκλο. Συνεπώς, εάν κάποιος λαμβάνει διουρητικά, κορτιζόνη ή αντισυλληπτικά φάρμακα, θα πρέπει να αποφεύγει τη χρήση της γλυκόριζας.

Τέλος, η γλυκόριζα μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να το καταναλώνουμε ως ζεστό ρόφημα, σε μορφή σκόνης, αφέψημα ή κρύο ρόφημα αποξηραμένων μερών του φυτού, ενώ μπορούμε επίσης να το απολαμβάνουμε ως υγρό απόσταγμα ή σιρόπι. Είναι πάντα καλό να έχουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους κατανάλωσης και να τηρούμε μέτρο, προκειμένου να απολαύσουμε τα οφέλη της γλυκόριζας χωρίς να προκαλέσουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Exit mobile version