Κρόκος Κοζάνης: Μια μαγική υπερτροφή

Κρόκος Κοζάνης: Μια μαγική υπερτροφή

Ένας πολύτιμος θησαυρός της ελληνικής γης είναι ο κρόκος Κοζάνης. Ειδικοί αναφέρουν πως αυτό το ελληνικό σαφράν, πέρα από την νόστιμη γεύση που δίνει στα φαγητά, κρύβει πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη στην παρουσία δύο σημαντικών συστατικών, της πικροκροκίνης και της κροκίνης.

Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-βκαροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, αποκαλύπτουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες του κρόκου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που διεξήχθη από το εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου έχουν εξαιρετικά υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί πως ο κρόκος δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Αναλυτικά, ο κρόκος έχει τα ακόλουθα οφέλη για τον οργανισμό μας:

Exit mobile version